torsdag 29 december 2011

Handla på loppmarknader

Ett enkelt sätt att spara pengar är att köpa saker på loppmarknad. Kläder och tekniska prylar brukar man kunna hitta väldigt billigt. Det kanske inte är den senaste modellen men för många är inte det speciellt viktigt.

Eller varför inte passa på och sälja av lite gamla saker som man inte har nytta av längre? Det är inte helt fel att få in lite pengar efter allt man har spenderat på julen.

På den här sajten kan du söka efter loppmarknader i ditt område: loppmarknader.se

torsdag 22 december 2011

Spara el hemma


Jag har tidigare skrivit om hur man kan spara el med en elenergimätare. Nu tänkte jag ge fler tips på hur man kan spara el hemma.

  • Byt vanliga glödlampor till energisparlampor. De förbrukar bara 10% så mycket el som en vanlig glödlampa. 60 W-glödlampan blev förbjuden att tillverka i September 2011.
  • Sänk temperaturen inomhus (gäller villaägare och alla som har eluppvärmt hushåll). Man sparar ca 5% för varje grad man sänker temperaturen. 20-22ºC trivs människan bäst i.
  • Släck ljuset och övrig elektronik i rum där ingen vistas. Låt inte TV:n stå på i bakgrunden. Se till att skaffa grenuttag med strömbrytare och slå av den eftersom de flesta apparater även förbrukar ström i stand-by läge.
  • Ställ in frysen på rätt temperatur. Den behöver inte vara inställd kallare än -18ºC, då förbrukar den mer el helt i onödan.
  • Använd tvättstugan så mycket det går istället för att tvätta hemma. Om man bor i villa eller inte har tvättstuga kan man se till att dosera rätt mängd tvättmedel och mjukmedel samt köra fulla maskiner för att spara pengar.
Har du ett spartips som du vill dela med dig av? Skriv då in till oss och få det publicerat!

torsdag 15 december 2011

Dela verktyg med andra


Det känns ganska onödigt att köpa verktyg som man bara använder någon gång per år. Dessutom tar verktygen en massa plats i förrådet eller var man nu förvarar dem. Det man kan göra är att låna verktyg av en granne eller kompis. Alternativt kan man gå ihop med någon och köpa verktyg som man sedan delar på och på så sätt spara pengar.

torsdag 8 december 2011

Spara el med en elenergimätare

Ett sätt att spara el och i förlängningen pengar är att koppla in elenergimätare på de elektriska produkter i hemmet som slukar mest el som t.ex. tv-spelet, tv:n, datorn, hårfönen eller vad det nu kan vara. Ett tips är att ha flera elmätare och lägga in kostnaden per pryl och månad i ett excel-ark och följa utvecklingen.
Mätaren på bilden ovan har programmerbart kilowattpris, så att man även kan se kostnaden i kr vilket blir en extra sporre att spara pengar.

torsdag 1 december 2011

Studenttips: Laga mat tillsammans

Ett bra tips för studenter är att laga mat tillsammans. Oftast blir det lägre kilopris när man köper större paket och är man några studenter som går ihop blir maten billigare per person. Dessutom tycker de flesta att det är trevligare och mer socialt att äta tillsammans med andra. Blir det mat över kan man dessutom göra matlådor.