fredag 28 oktober 2011

Använd tvättstugan så mycket det går

Alla har inte tvättstuga, men om man har tillgång till en tvättstuga gör man klokt i att använda den så mycket som möjligt eftersom en tvätt kostar 1-2 kr i bara elkostnad, sedan kostar vattnet och tvättmedlet/sköljmedlet också. Det blir en ganska stor kostnadsbesparing per år, speciellt om man har mycket tvätt.

söndag 23 oktober 2011

Handla på "fel" säsong

Det går att spara mycket pengar genom att handla på "fel" säsong, alltså när butikerna säljer ut säsongens återstående varor till mycket lägre pris. Det gäller allt ifrån kläder till bilar och man kan göra riktiga fynd. Ett köp jag själv är särskilt nöjd med är en plastgran av hög kvalitet med flera gröna nyanser som ger granen ett realistiskt utseende. Ordinarie pris var 700:- men eftersom jag köpte den i Januari betalade jag bara halva reapriset som var 175 kr. Vad har du själv gjort för fynd?

fredag 21 oktober 2011

Låna böcker istället för att köpa

För oss som gillar att läsa är det tur att det finns bibliotek. Istället för att köpa boken kan man låna den på biblioteket. Det är ganska dyrt med böcker (pocketböcker är billigare) och man sparar en hel del pengar på att låna boken istället för att köpa den. De flesta bibliotek har sina söksystem tillgängliga på Internet så det är enkelt att hitta den bok man vill ha och beställa den till sitt bibliotek om den inte finns på hyllan.

Dessutom finns det även CD-skivor, DVD-filmer samt TV- och PC-spel på biblioteken numera som man får låna hem. Man kan även läsa dagstidningar och tidskrifter på bibliotek, äldre nummer får man till och med låna hem. Se till att gräva fram det gamla bibliotekskortet nu, eller ansök om ett nytt om du inte har ett.

onsdag 19 oktober 2011

Köp julklapparna tidigt

För att spara pengar så kan man köpa sina julklappar tidigt. Redan i november börjar många butiker att smyghöja sina priser för att kunna ta maximalt betalt när folk köper julklappar. Köp därför julklapparna redan nu, eller beställ på nätet där priserna ofta är lägre. Det sparar man en hel del pengar på.

Jultips: Köp plastgran

Med lite mer än 2 månader kvar till julafton kan det vara på sin plats med ett jultips som lyder: Köp plastgran!

Förutom att man sparar en hel del pengar eftersom plastgranen kan användas år efter år så slipper man både att vattna den och dammsuga upp barr.

Vissa tycker inte att en plastgran ger samma julstämning men eftersom allt fler skaffar plastgran så väger nog fördelarna tyngre än nackdelarna.

Numera finns det plastgranar i onaturliga färger som turkos och rosa. Det är ju upp till var och en att bestämma färg, men de flesta av oss föredrar nog den naturligt gröna färgen.

Det har hänt en del med kvaliteten på plastgranar, det går att hitta riktigt fina och realistiska plastgranar i handeln numera.

tisdag 18 oktober 2011

Ta med matlåda till jobbet

Man kan spara mycket pengar på att ta med matlåda till jobbet. Ni som äter gratis på jobbet...gratulerar! Vi andra betalar runt 85 kr per dag för lunchen. Det blir nästan 2000 kr per månad. Pengar som man kan lägga på någonting roligare eller investera! Många ser lunchen som en chans att komma ifrån jobbet en stund vilket kan vara nyttigt. Tipset då är att fortsätta äta lunch ute kanske en dag i veckan, förslagsvis på fredagar och att ta lunchpromenad efter att man har ätit sin matlåda de andra dagarna för att komma ifrån jobbet en stund.

måndag 17 oktober 2011

Köp second hand

Ett av de enklaste sätten att spara pengar är att köpa kläder, möbler och annat second hand. Det går att hitta snygga och knappt använda kläder för en liten peng. När det gäller möbler tycker många att äldre möbler har mer "karaktär" än många av dagens intetsägande möbler vilket är ytterligare ett skäl att köpa begagnat.

Second hand har blivit allt mer populärt på senare år och det finns många kedjor och butiker som säljer second hand. En av de mest populära kedjorna är Myrorna, de säljer allt från kläder till möbler i sina 30 butiker runtom i Sverige och överskottet från försäljningen går till frälsningsarméns sociala arbete.

söndag 16 oktober 2011

Skicka in dina bästa spartips

Använd gärna kontaktformuläret för att skicka in dina egna spartips till sparmani!

lördag 15 oktober 2011

Gå på mässor och få gratis saker

Det finns en hel del mässor som man kan gå på gratis. Det delas alltid ut gratis saker på mässor. Oftast är det bara småsaker som pennor och godis men jag har även fått datormöss, usb-minnen, böcker och datorprogram. Sedan finns det ofta tävlingar som man kan vara med i och vinna dyrare saker. Att det ofta är roligt att gå på mässor och att man kanske lär sig något nytt är ju inte heller fel.

fredag 14 oktober 2011

Ta hem överblivet salt och peppar!

Om ni som jag får sådana där småpåsar av salt och peppar över när ni har ätit ute, t.ex. på McDonalds kan jag tipsa om att ta hem dessa småpåsar istället för att slänga dem. Samma sak gäller servetter!

torsdag 13 oktober 2011

Gratis påsar ger affären reklam och du sparar pengar

Mataffärerna har som alla känner till sedan länge börjat ta betalt för sina påsar. Det finns dock butiker där påsar fortfarande är gratis, ett exempel är hemelektronikbutiker som Mediamarkt och El Giganten.

Här kan man passa på att ta någon eller ett par extrapåsar när man handlar, som man sedan kan använda när man handlar mat eller som soppåsar. Affären får reklam när du går ute med deras påsar och du sparar pengar, det är win - win.

Även mataffärer har påsar som fortfarande är gratis, det är de små genomskinliga påsarna som man använder till frukt och frysvaror. Dessa är bra att ha när man ska frysa in mat hemma, så ta gärna någon extra påse när du handlar.

onsdag 12 oktober 2011

Handla gärna storpack - men låt dig inte luras

Att handla storpack eller flerpack kan innebära att man sparar en hel del pengar. Det gäller dock att vara lite försiktig samt att tänka till. Det är främst två saker man ska tänka på. Det är följande:

  1. Räkna ut att du verkligen sparar pengar jämfört med om du köper enbart ett paket. Butikerna är bra på att locka med flerpackserbjudanden, men det är upp till dig att se till att du verkligen sparar pengar på det.
  2. Köp inte flerpack om du inte är säker på att du hinner konsumera maten innan bäst före-datumet går ut. Viss mat kan man frysa in, och då är det okej men att köpa t.ex. 3 lådor med ägg och sen tvingas slänga de flesta sparar man inga pengar på, det är rent slöseri. För tandkräm, deo etc. har det ingen betydelse.

tisdag 11 oktober 2011

Använd reklambladen för att spara pengar

Ett bra sätt att spara in på matkostnaderna är att läsa olika butikers annonsblad och dela upp inköpen efter det. Om butik 1 har billig köttfärs och butik 2 har billig potatis kan man köpa köttfärs i butik 1 och potatis i butik 2. Butikerna konkurrerar om kunderna och har därför ofta bra erbjudanden, så se till att utnyttja det.

Man kanske inte sparar så jättemycket varje enskilt köptillfälle men lägger man ihop alla pengar man sparar på ett helt år blir det en ganska stor summa. Det är pengar som du kan lägga på något annat, roligare än mat. Det är ett smart sätt att spara pengar på!

Även om man är miljömedveten och har satt upp en lapp med "ingen reklam tack" på dörren kan man ta del av butikernas erbjudanden. Surfa bara in på respektive matkedjas webbsajt så kan du bläddra i annonsbladet för aktuell vecka. Tacka Internet för det!

måndag 10 oktober 2011

TV: Rabatt till varje pris

Jag vill tipsa om ett tv-program som heter "Rabatt till varje pris" och sänds på TLC. Det handlar om kupongsamlare i USA som försöker få så mycket varor som möjligt för så lite pengar som möjligt.

Många har egna lager hemma med varor som de mer eller mindre har fått gratis. I varje avsnitt får man följa de extrema kupongsamlarna när de planerar och sedan genomför sina köp. Målet är att spara pengar - så mycket som möjligt.

Jag tycker att det är ett underhållande program, även om kupongsamlarna är lite väl extrema enligt mina mått eftersom de går till överdrift. Se videon nedan för att få ett hum om vad det handlar om. Programmet visas på söndagar kl 22:00.




Lev ett rikt liv - med smarta spartips

Varför skapa en sajt om hur man sparar? Jo, för att många av oss slösar pengar och andra resurser helt i onödan. Det är en mentalitet som inte är hållbar i längden. Vi blir allt fler människor på jorden som ska dela på mat, energi och andra resurser. Vi måste bli bättre på att hushålla, både för vår egen skull och för kommande generationer.

Att leva sparsamt är inte detsamma som att leva snålt eller girigt. Tvärtom, om man slutar upp med onödigt slösande kan man lägga pengarna på något annat som är viktigt för en, det må vara resor, nöjesliv, välgörenhet, aktier, fastigheter eller vad som nu tilltalar en. Målet är att leva ett rikt liv - med rikt menas att leva på ett sätt som överensstämmer med ens innersta drömmar, och helt enkelt vara lycklig.

Sajten riktar sig till alla, oavsett hur mycket eller lite pengar man har. Alla tjänar på att leva sparsamt på ett eller annat sätt, att sträva efter att spara pengar och andra resurser är mer en livsfilosofi. Det ger en tillfredsställelse att veta att man tar ansvar för sitt eget liv samt bidrar till en hållbar gemensam framtid för oss alla.

Nog om det, välkomna till sparmani, sajten som handlar om hur man lever ett rikt liv - med smarta spartips! Hoppas du gillar sajten och lämna gärna en kommentar.